Kokeilu paljasti: Tietokoneet ovat huonoja runoilijoita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Teknologian kehittymisen myötä on vaarassa, että koneet vievät yhä useampien ihmisten työpaikat. Runoilijat voivat kuitenkin huokaista toistaiseksi helpotuksesta, sillä tietokoneiden on paljastettu olevan kehnoja sanaseppiä.

Yhdysvaltojen New Hampshiressa sijaitsevassa Dartmouthin yliopistossa on kehitelty algoritmi, jonka avulla tietokone pystyy luomaan sonetteja. Yliopistolla järjestettiin runokilpailu, jossa tuomarit lukivat koneiden ja ihmisten kirjoittamia runoja. Associated Press -uutistoimiston mukaan tehtävänä oli selvittää, osaavatko tuomarit erottaa koneiden tuottamat tekstit ihmisten vastaavista.

Tehtävä osoittautui raadille helpoksi. Tuomaristoon kuuluneen Harvardin yliopiston professorin, Louis Menandin mukaan tietokoneiden kieliopissa oli kaikissa tapauksissa jotain outoa. Koneiden tuottamat runot eivät myöskään päässeet sujuvuudeltaan tai kerronnalliselta tasoltaan ihmisten kirjoittamien tasolle.

Kilpailu oli variaatio Turingin testistä, jonka tarkoituksena on mitata tietokoneen tekoälyä. Testissä ihmiset käyvät tietokoneen kanssa lyhyitä keskusteluja ja yrittävät selvitää, onko kyseessä ihminen vai kone.