Mies on tosielämän cyborgi – sai robottikäden

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lontoossa asuvan James Youngin elämä muuttui 22-vuotiaana, kun hän joutui rajuun onnettomuuteen metrossa. Liikkuvien junavaunujen väliin tippunut mies menetti tapaturmassa vasemman kätensä ja toisen jalkansa. Youngin tarinan seuraavat vaiheet ovat kuin suoraan sci-fi -tarinoista.

Tutkijana työskentelevällä James Youngilla on nykyään uusi, mekaaninen käsi. Proteesitaiteilija Sophie De Oliveira Baratan suunnitteleman futuristisen robottirajaan inspiraationa toimi miehen rakkaus videopelejä kohtaan. Alternative Limb Project -hankkeen vetäjänä toimiikin Metal Gear Solid -peleistä vastaava Konami-peliyhtiö.

Robottiraaja on varustettu Youngin olkapään lihasten liikkeitä tunnistavilla sensoreilla. Tällä tavoin mies pystyy liikuttelemaan akkuvirralla toimivaa uutta kättään kuin tavanomaista raajaa. Kaiken lisäksi käsi on varustettu muun muassa laservalolla, taskulampulla, USB-portilla ja jopa pienellä UAV-lennokilla.

James Youngin täytyy irrottaa robottikäsi mennessään suihkuun ja nukkumaan. Raaja on myös melko raskas, sillä se painaa 4,7 kiloa. Daily Mail -sivuston mukaan käsi on vielä prototyypin asteella, joten raajaan tullaan tekemään vielä runsain määrin hienosäätöä.

Youngiin ja hänen tosielämän cyborgikäteen päästään tutustumaan tarkemmin BBC Tree -kanavan dokumentissa. Yhteensä puolituntinen Bodyhack – Metal Gear Man -dokumentti on katsottavissa kahdessa osassa Youtubessa.