Monet vanhukset korvaavat lääkkeet kannabiksella: ”Olen tehnyt valintani”

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suurimmassa osassa maita, kuten myös Suomessa, kannabis luokitellaan yhä huumausaineeksi ja sen käyttö sekä hallussapito on kiellettyä. Yhdysvalloissa on sallittua käyttää kannabista päihdetarkoituksessa kolmessa osavaltiossa ja lisäksi sen lääkekäyttö on sallittua 22 osavaltiossa.

CBS uutisoi, että yli 55-vuotiaat amerikkalaiset ovat nyt nopeiten kasvava kannabista käyttävä ryhmä Yhdysvalloissa. Vuosina 2013-2014 amerikkalaisten seniorikäyttäjien määrä kasvoi 2,8 miljoonasta 4,3 miljoonaan.

Esimerkiksi Kaliforniassa ikäihmiset ovat ryhtyneet korvaamaan reseptilääkkeitään marihuanalla. Vanhuksia kiinnostaa testata, saavatko he kannabiksesta parempaa apua kipuihin ja särkyihin.

– Jokaisella lääkkeellä on omat riskinsä. Minä olen tehnyt valintani, kannabista liikkuvuuden parantamiseksi käyttävä 80-vuotias Eva Aguillara kertoo.

Seniorit ovat korvanneet kannabiksella muun muassa vahvasti koukuttavia särkylääkkeitä. Peräti 53 prosenttia yli 55-vuotiaista amerikkalaisista käyttää kannabista lääkinnällisessä tarkoituksessa. Kannabis on yksi maailman vanhimmista lääkeaineista, ja sitä on käytetty ihmisten keskuudessa liki 5.000 vuotta.