Kuljettaja nukkui Teslan ratissa – autopilotti hoiti ajamisen

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itseohjaavat ajoneuvot ovat tekemässä tuloaan kovaa vauhtia. Ensimmäisenä maailmassa autopilotin lanseerannut Tesla Model S ajaa itse itseään jo nyt. Verkossa levinneellä videolla nähdään tästä ominaisuudesta kaiken irti ottanut kuljettaja, joka nukkuu ratin takana. Automaattiohjaus hoitaa ajamisen väsyneen kuljettajan sijaan.

Järjestelmä ei ole vielä niin kehittynyt, että ajamisen voisi jättää täysin tietokoneen varaan. Tesla luonnollisesti suosittelee kuljettajia pysymään valveilla ratin takana autopilotti-ominaisuuden ollessa päällä. Luonnollisesti kuljettaja on vastuussa mahdollisesta onnettomuudesta.

Autopilottien lisääntymisen pelätään johtavan lähitulevaisuudessa onnettomuuksiin kuljettajien huomion kiinnittyessä ajoneuvon ohjaamisen sijaan muihin asioihin. Esimerkiksi Canadian Automated Vehicles Centre of Excellence -järjestön asiantuntija Barrie Kirk varoitteli autoissa ajon aikana harrastettavan seksin lisääntyvän sitä mukaan, mitä autonomisemmaksi ajoneuvot muttuvat.