Särkynyt sydän on vakava terveysriski

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni tutkimus on todistanut, että särkynyt sydän voi pahimmillaan johtaa sydämen pysähtymiseen ja menehtymiseen. Yleisimmin rakkauselämän äkillinen päättyminen aiheuttaa masennusta ja ahdistusta, koska stressihormonitasot kasvavat ja mielihyvähormonien tuotanto laskee.

Rakkauselämän päättyminen saattaa aiheutta suunnatonta mielipahaa, ja se voi tuntua aivoissa samalta kuin mikä tahansa fyysinen kipu. Brittiläinen eHarmony.co.uk-sivusto listasi nyt kymmenen särkyneen sydämen tuntemusta, jotka muistuttavat hämmästyttävän paljon vieroitusoireita.

Särkynyt sydän vetää mielen matalaksi. Ihminen on alakuloinen ja tuntee olonsa yksinäiseksi. Dopamiinimäärän laskiessa ihminen saattaa vaipua jopa masennukseen. Itsetunnon kolhiintuessa myös motivaatiotaso liikkuu pohjalukemissa, eikä ahdistusta ja stressiä pääse pakoon.

Osa ihmisistä menettää parisuhteen myötä myös ruokahalunsa, koska stressihormoni huijaa elimistöä ja hidastaa ruoansulatusta. Toisaalta osa ihmisistä turruttaa tunteensa epäterveellisellä ruokavaliolla, joka alentaa olotilaa ja terveyttä entisestään. Unettomuus on erittäin yleistä alakulon ikeessä kärvisteleville, sillä aivot eivät tavallaan osaa rentoutua suuren surun edessä.

Kun ihminen kärsii särkyneestä sydämestä, saattaa hän jäädä paikoilleen. Hän ei jaksa pitää itsestään huolta – saati liikkua tai kuntoilla. Itkeminen, tunnemyrskyt ja jännittyneisyys aiheuttavat usein epämääräistä päänsärkyä ja kaikkien näiden summana myös iho voi reagoida voimakkaasti. Särkyneestä sydämestä voi kuitenkin toipua, mikäli vain ymmärtää pitää huolta itsestään.