Skandaali Suurin pudottaja -ohjelman kulisseissa: ”Huumeita, valehtelua ja terveysongelmia”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni on ihmetellyt, kuinka amerikkalaiseen Suurin pudottaja -televisio-ohjelmaan osallistuneet kilpailijat ovat yhtäkkiä lihonneet takaisin entisiin mittoihinsa. Totuus on se, että televisio-ohjelmassa ammattilaisten avustuksella laihduttaminen on kokopäivätyötä, jota on liki mahdotonta jatkaa samalla intensiivisyydellä tosielämässä.

Sarjaa on kuvattu pian 18 tuotantokautta. Nyt kilpailijat ovat paljastaneet salaisuuksia kulissien takaa. New York Post julkaisi äskettäin shokeeraavan artikkelin ohjelmaan osallistuneiden kertomuksista.

Kilpailijat kertovat, että heille on annettu kuvauksissa muun muassa amfetamiinia, laihdutuspillereitä ja nesteenpoistokapseleita. Lisäksi heidän ruokavalionsa on muutettu paaston partaalle, vaikka kilpailijat joutuivatkin valehtelemaan kameralle syömänsä kalorimäärän huomattavasti suuremmaksi.

Yksi tuotantoyhtiön jäsenistä paljastaa, että ohjelmaformaatti on korruptoitunut. Lisäksi toiselle tuotantokaudelle osallistunut Suzanne Mendonca kertoo, että viisi ihmistä toimitettiin sairaalaan pelkästään finaalien aikana. Kilpailijoilla todettiin kasapäin laihduttamisen aiheuttamia terveysongelmia ja vaivoja.

Kilpailijat oksentelivat treenaamisen ohella ja valmentajat jopa kannustivat siihen. Joitakin kilpailijoita on kehoitettu lihottamaan itseään ennen kuvauksia, jotta laihdutettavasta määrästä saataisiin suurempi. Suunsa avanneiden kilpailijoiden mukaan ohjelmaformaatti manipuloi ja aivopesee siihen osallistuvia. Kuvausten jälkeen he jäävät oman onnensa nojaan ja todella moni masentuu, eroaa ja jää työttömäksi.

Ohjelmassa esiintyvä lääkäri Rob Huizenga kumoaa kilpailijoiden väitteet. Hänen mukaansa osallistujat lihovat kuvausten jälkeen elämäntavan muuttuessa. Harva pystyy pitämään painonsa alhaisena liikalihavuuden jälkeen ilman leikkausta. Paino kohoaa yleensä takaisin ruoansulatusjärjestelmän muutosten, hormonitasojen ja geneettisen perimän vuoksi. Huizenga on kertomansa mukaan yrittänyt saada osallistujia jatkamaan terveellisiä elämäntapoja myös kuvausten jälkeen – mutta turhaan.