Tulevaisuuden yksityiskone kulkee sähköllä – jokapäiväistä käyttöä varten

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoittama hanke valmistaa ihmisten yksityiskäyttöön sähköllä toimivia lentokoneita. Tulevaisuuden yksityiskone ei vaadi kiitorataa, vaan se nousee ja laskee helikopterin tavoin. Koneella voi lentää 480 kilometriä yhdellä latauskerralla.

Münchenin yliopistossa on kehitetty yksityiskäyttöön soveltuva sähkölentokone Lilium, josta povataan auton korvaajaa seuraavan vuosikymmenen aikana. Munanmuotoinen lentokone ei vaadi suurta nousu- tai laskeutumisalustaa. Se voi saavuttaa 400 kilometrin tuntivauhdin.

Yksi Liliumin keksijöistä kertoo, että hankkeen tavoitteena on luoda lentokone, joka olisi tavallinen osa ihmisten arkea. Sähkölentokoneet eivät saastuta tai pidä kovaa ääntä. Koneen käyttäminen vaatii ainakin toistaiseksi lentolupakirjan. Lilium pyritään tuomaan markkinoille vuoteen 2018 mennessä.