20 vuoden työ valmis – Sveitsiin maailman pisin tunneli

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sveitsiin on juuri avattu Alppien läpi kulkeva tunneli, joka on maailman pisin laatuaan. 57 kilometrin pituinen Gotthard base -tunneli on ollut valmisteilla lähes kahden vuosikymmenen ajan. Tunnelissa huippunopeat junat pääsevät liikennöimään entistä nopeammin pohjoisen ja eteläisen Euroopan välillä.

Sveitsin mukaan tunneli tulee mullistamaan Eurooppalaisen rahtiliikenteen täysin. Hanke on maksanut yhteensä yli 10 miljardia euroa.

Maailman pisimmän tunnelin ennätys kuului aikaisemmin Japanin 53,9 kilometrin pituiselle Seikan-tunnelille. BBC:n mukaan tunnelin läpi tulee kulkemaan päivittäin noin 260 tavarajunaa ja 65 matkustajajunaa. Tunnelin vuosia kestäneissä rakennustöissä menehtyi yhteensä yhdeksän työntekijää. Heitä kunnioitetaan rakennelman pohjoispäähän kiinnitetyllä muistolaatalla.