Jounin Kauppa siirtyi LED-valaistukseen – valtava sähkölasku puolittui!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Äkäslompolossa sijaitseva Jounin Kauppa on noussut nopeasti Suomen seuratuimmaksi kyläkaupaksi, ja osin siksi kauppias Sampo Kaulanen haluaa pitää supermarkettinsa koko ajan kehityksen kärkipäässä. Nyt kauppa on uudistanut kaiken valaistuksensa, ja sen ansiosta sähkölasku puolittui valaistuksen osalta.

LED-valaistuksen suunnitellut ja toteuttanut Winled kertoo nyt urakan vaiheista blogissaan. Kaikki sai alkunsa viime kesänä Kaulasen Facebook-päivityksestä, johon yritys päätti vastata. Winled laski, että LED-valaistuksella valaistus paitsi kirkastuisi myös halventuisi merkittävästi, ja kauppiaspariskunta piti laskelmista.

– Koko myyntitilanne itsessään kesti ehkä seitsemän minuuttia. Näytimme kauppiaspariskunnalle, että valaistuksen leasing-kustannus on kuukaudessa suurin piirtein yhtä paljon kuin kuukausittainen sähkönsäästö ja näytettiin myös miten paljon valaistus tulee parantumaan. Kaikki loppuaika juteltiinkin sitten mukavia, Winledin kehitysjohtaja Panu Rekilä kertoo.

Remontin myötä valon määrää mittaavia luxeja tuli merkittävästi lisää niin varsinaiseen myymälään kuin myös henkilökunnan tiloihin ja varastoon. Valaistuksen sähkönkulutus laski 49 prosenttia ja säästöä tulee nyt arviolta lähes 75.000 kWh vuodessa. Valaistusremontin odotetaan maksavan itsensä takaisin alle viidessä vuodessa.