Pikkutytön kohtelu tuo kyyneleet silmiin – näin kodittomia kohdellaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Unicef teki mielenkiintoisen sosiaalisen kokeilun pienen tytön avulla. Näyttelemistä harrastava kuusivuotias Anna puettiin ensin kodittoman näköiseksi ja laitettiin kadulle, minkä jälkeen hänet siistittiin puhtaisiin lastenvaatteisiin. Kodittomalta näyttävä tyttö sai täysin erilaista kohtelua aikuisilta kuin hyvin puettu.

#FightUnfair-niminen kampanja haluaa paljastaa ihmisille miten kodittomia lapsia kadulla kohdellaan. Annan pukeutuminen vaikutti todella paljon siihen miten ihmiset häneen suhtautuivat. Kukaan ei tullut kysymään kodittomalta näyttävän lapsen vointia tai ollut huolestunut.

Monet olivat kiinnittämättä minkäänlaista huomiota kodittomalta näyttävään Annaan ja karttoivat tyttöä. Osa puhui hänelle niin rumasti, että tyttö alkoi itkemään. Tyttöä järkyttäneen tilanteen jälkeen kodittoman tytön esittäminen tuli keskeyttää.

Tilanne muuttui täysin kun tyttö oli siistitty. Aikuiset tulivat puhumaan hänelle ja kysymään tytön vointia. Ihmiset silittivät tyttöä ja tarjosivat hänelle apuaan. Kokeilu osoitti, että ihmiset kohtelevat kodittomia lapsia todella huonosti ja ovat heille julmia.