NASA kuvasi Jupiterin revontulet – näin kauniilta ne näyttävät

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Revontulet eivät ole harvinainen näky suomalaisille, sillä etenkin talviaikaan niitä päästään usein ihastelemaan pohjoisilla leveysasteilla. Revontulia ei kuitenkaan esiinny pelkästään maapallolla. NASA on julkistanut Hubble-teleskoopin ottamia kuvia Jupiterista, joissa revontulia esiintyy kaasuplaneetan napojen lähettyvillä.

Maapallolla revontulet ovat usein aurinkomyrskyjen aiheuttamia, mutta Jupiterissa ne syntyvät usein muista lähteistä, kuten Io-kuusta peräisin olevien varautuneiden hiukkasten saavuttaessa planeetan napa-alueet.

– Nämä revontulet ovat upeimpia ja aktiivisimpia, mitä olen ikinä nähnyt. Ihan kuin Jupiter olisi aloittanut ilotulituksen Juno-luotaimen saapumisen kunniaksi, Leicesterin yliopiston Jonathan Nichols kuvailee NASAn tiedotteessa.

Juno-luotain on parhaillaan matkalla kohti Jupiteria, ja sen on määrä saapua kaasujättiläisen kiertoradalle 4. heinäkuuta. Lähitulevaisuudessa pääsemme siis todennäköisesti ihastelemaan lisää Jupiterista otettua upeaa kuvamateriaalia.