Mies rakensi jättiläismäisen tietokoneen – käyttää Tetriksen pelaamiseen

Digi Pelit Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nykyaikana tietokoneet mahtuvat jo helposti taskuun, mutta vielä 1900-luvun puolivälissä ne olivat huoneiden kokoisia jättiläisiä. Eräs brittiläinen mies on kuitenkin rakentanut itselleen tietokoneen, joka muistuttaa menneiden aikojen mammuttikoneita.

James Newman aloitti Megaprocessor-nimisen koneensa valmistamisen vuonna 2012. Lähes 47.000 euroa maksanut, yli kymmenen metriä leveä ja kaksi metriä korkea tietokone on vihdoin valmis. Laite koostuu 40 tuhannesta transsitorista, 10 tuhannesta LED-valosta ja se painaa puoli tonnia.

Jättiläismäisestä koostaan huolimatta Megaprocessor jää tehokkuudeltaan auttamattomasti nykyaikasten tietokoneiden jalkoihin. 16-bittisessä koneessa on vain 250 tavun keskusmuisti. Tämä ei kuitenkaan Newmania haittaa.

– Pöydälläsi oleva kone saattaa olla miljoona kertaa parempi kuin rakentamani laite. Minun tietokoneeni on kuitenkin nätimpi, James Newman kertoo BBC-sivustolle.

Toistaiseksi mies on käyttänyt tietokonettaan Tetris-pelin pelaamiseen. Newmanin tarkoituksena on, että hänen Megaprocessor-tietokonettaan voitaisiin käyttää lähitulevaisuudessa esimerkiksi opetustarkoituksissa.