Paperisuikaleista mykistävän upeaa taidetta – vaikea uskoa silmiään

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Paperi on askartelumateriaalina verraton, sillä perinteisen piirustuspohjan lisäksi siitä voi leikellä, taitella, rypistellä tai repiä osia teoksia varten. Paperia on leikattu taidetarkoituksessa etenkin Kiinassa vuosisatojen ajan. Eurooppaan trendi on saapunut huomattavasti myöhemmin

Taiteilija Yulia Brodskaya leikkaa paperista suikaleita, jotka hän taivuttelee tai kiertää rullalle. Lopulta hän liimaa suikaleen alustalle. Lopputuloksena syntyy näyttäviä 3D-teoksia, joissa leikitellään paperikuvion luoman valon ja varjon kanssa. Huolellinen leikkaaminen ja asetteleminen ovat avainasemassa naisen taideteosten luomisprosessissa.

Yhden paperiteoksen tekeminen kestää useita viikkoja, mutta näpertäminen on vaivan arvoista. Yulia Brodskayan käyttämää tekniikkaa kutsutaan quillingiksi, eli paperifiligroinniksi. Kyseessä on vuosisatoja vanha tapa luoda koristeita rullatuista ja liimatuista paperisuikaleista.