Selätä unettomuus – näillä vinkeillä nukahdat helpommin

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Satunnainen univaje ei vaikuta ihmisen hyvinvointiin merkittävästi. Mikäli unettomuudesta tulee pysyvä ongelma, kannattaa siihen puuttua hyvissä ajoin. Pitkässä juoksussa unettomuus saattaa lisätä ärtyneisyyttä, stressiä, kuormittaa keskittymiskykyä ja heikentää kognitiivisia kykyjä. Unentarve vaihtelee henkilöittäin, mutta aikuinen tarvitsee keskimäärin 7-9 tuntia yhtäjaksoista lepoa.

Bustle-sivusto vinkkaa nyt 11 keinoa, joiden avulla saattaa saada nopeammin unta sekä tuikitärkeää lepoa aivoille ja keholle. Yksi konsti on huijata aivoja siten, että yrittää väkisin pysyä hereillä mahdollisimman pitkään. Uniparadoksi tekee olon väsyneeksi, vaikka yrittäisi hokea itselleen pysyvänsä hereillä. Toinen keino on lihasten rentouttaminen. Kehoa voi puristella läpi jokainen lihas kerrallaan samalla, kun pitää hengityksen tasaisen rauhallisena.

Kolmas vinkki koskee hengitystekniikkaa, joka on joogan inspiroima tapa nukahtaa nopeammin. Tekniikkaa kutsutaan nimellä 4-7-8. Aseta kieli kitalakeen ja hengitä kerran suun kautta ulos äänekkäästi puhaltaen. Hengitä sen jälkeen sisään nenän kautta ja laske mielessä neljään. Pidätä hengitystä ja laske seitsemään. Hengitä suun kautta ulos kahdeksan sekunnin ajan. Toista sarja kolme kertaa.

Makuuhuoneen tunnelmalla on myös merkitystä unensaamisessa. Luonnollisestikin puhtaat ja raikkaat lakanat, viileä ja hyvälaatuinen huoneilma sekä pimeä ja hiljaisuus edesauttavat nukahtamisessa. Kello kannattaa piilottaa ja puhelin jättää suosiolla makuuhuoneen ulkopuolelle.

Nukahtamista voi kokeilla sukat jalassa, sillä sveitsiläisen tutkimuksen mukaan ihmiset nukahtavat helpommin jalkojen ja käsien ollessa lämpimiä. Kannattaa myös testata eri nukkumisasentoja sekä tyynyä polvien alla tai välissä alaselän rentouttamiseksi. Mikäli nämäkään vinkit eivät tehoa, käy pesemässä kasvot kylmällä vedellä, asetu sänkyyn ja mieti päivän tapahtumat läpi käänteisessä järjestyksessä.