Älytikit tulevat – tarkkailevat toipilaan terveydentilaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat kehitelleet haavoihin tarkoitetun ompeleen, joka saattaa tehdä ylimääräisistä lääkärikäynneistä tarpeettomia. Kyseessä on eräänlainen toipilaan terveydentilaa tarkkaileva älytikki.

Yhdysvaltojen Tuftsin yliopiston tutkijoiden kehittelemät älytikit ovat lankoja, jotka on varustettu elektronisilla sensoreilla. Nature.com-sivustolla julkaistun artikkelin mukaan sensorit keräävät kantajansa diagnostiikkatietoja, mitaten muun muassa kudoksen lämpötilaa, pH-arvoa ja stressiä.

Älytikit pystyisivät kertomaan heti, jos haava osoittaa tulehtumisen merkkejä. Kerätty tieto lähetetään suoraan lääkärin tietokoneelle tai älylaitteelle. Näin ollen tikit saaneen toipilaan ei tarvitsisi käydä erikseen esittelemässä lääkärille haavansa tilaa.