Robotit syrjäyttävät ihmisiä uudessa pikaruokalassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Startup-yritys Momentum Machines ilmoitti muutama vuosi sitten kehitelleensä pikaruokarobotin, joka pystyy valmistamaan jopa 400 hampurilaista tunnissa. Nyt yhtiö on avaamassa ensimmäistä ravintolaa, jonka ruoka valmistetaan heidän kehittelemän tekniikan avulla.

Ensimmäisiä robotin valmistamia hampurilaisia päästään Tech Insider -sivuston mukaan syömään lähitulevaisuudessa San Franciscon Soman kaupunginosassa. Ravintola ei tule olemaan ainakaan alkuun aivan pelkkien robottien pyörittämä, sillä paikkaan haetaan Craigslist-sivustolla ravintola-alan yleistyöntekijää.

Koneiden valmistaman ruoan luvataan olevan tavanomaista pikaruokaa edullisempaa, ja robottien väitetään vastaavan asiakkaiden toiveisiin ihmistyöntekijöitä paremmin. Pikaruokaravintolat saattaisivat säästää vuodessa jopa 90.000 dollaria korvaamalla kokit koneilla.

Uutinen perinteiset työntekijät korvaavista roboteista on kuitenkin herättänyt myös kritiikkiä suurten työttömyyslukujen aikakaudelta. Vuonna 2012 Momentum Machinesin toinen perustaja Alexandros Vardakostas vihjasi pahaenteisesti Xcomy-teknologiablogille, ettei teknologian tarkoitus ole tehdä työntekijöitä tehokkaampia, vaan korvata heidät kokonaan.