Festarilipuilla huijaaminen kasvussa – varo näitä tunnusmerkkejä!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina monet suomalaisista kesätapahtumista ovat olleet loppuunmyytyjä jo reilusti ennen tapahtuman alkamista, mikä luonnollisesti saa aikaan lippujen mustan pörssin myyntiä. Valtaosa lippujen myynnistä ohi virallisten kanavien on rehellistä toimintaa, mutta mukaan mahtuu aina myös huijareita.

Staran eri useista tapahtumista saamien tietojen mukaan tänä kesänä lippuhuijareita on ollut liikkeellä aikaisempaa enemmän. Kaikkein helpointa huijatuksi tulemisen välttäminen on, jos ostaa liput virallisista lähteistä hyvissä ajoin. Näin ohjeistaa myös Blockfest, joka on ollut perinteisesti loppuunmyyty jo ennakkoon.

– On aina yhtä ikävää nähdä lippuhuijauksia, sillä emme voi tehdä niille festarina mitään. Sen takia painotamme aina lippujen ostamista virallisista myyntikanavista, jotta ongelmia ei tule ennakkoon, eikä varsinkaan Blockfestin porteilla, Blockfestin Mikko Määttänen kertoo Staralle.

Mikäli haluttu tapahtuma on kuitenkin jo ehditty myydä loppuun, niin muutamista merkeistä voi tunnistaa mahdollisen huijarin. Lippuja sosiaalisessa mediassa kaupitteleva huijari on usein perustanut valeprofiilin, johon on valittu joku yleinen suomalainen nimi ja profiilikuvana on toiselta käyttäjältä varastettu kuva.

Huijareiden valeprofiileissa on yleensä melko vähän kavereita, joten määrä kannattaa tarkistaa myyjän profiilista ennen kuin lähtee neuvottelemaan lippujen hinnoista tarkemmin. Mikäli kavereita on kymmeniä tai vähemmän, kannattaa olla erityisen varuillaan. Muitakin merkkejä on.

– Varokaa kauppiaita, jotka tyrkyttävät lippuja esim. eventissä jokaiselle halukkaalle, eivätkä suostu keskustelemaan muuten kuin yksityisviestein, Määttänen jatkaa.

Viime vuosina huijareiden myynnissä on ollut myös runsaasti PDF-lippuja, joita huijari voi myydä usealle ostajalle.

– Yhtä lailla valppaana kannattaa olla yksityiseltä myyjältä ostetun PDF-lipun suhteen, sillä henkilö voi pahimmassa tapauksessa käyttää myydyn lipun porteilla ennen ostajaa ja sen jälkeen samalla lipulla tuleva ei enää pääse sisään, Määttänen varoittaa.

Huijari pyytää usein maksun suoraan pankkitililleen. Maksun jälkeen hänestä ei kuitenkaan enää kuulu mitään ja liput jäävät saamatta tai PDF-lippu on jo ehditty käyttää. Myös rahojen saaminen takaisin on epätodennäköistä, vaikka asiasta tekisi rikosilmoituksen. Virallisista lähteistä ostettujen lippujen kanssa kannattaa myös olla tarkkana, sillä niiden kuvia ei kannata jakaa verkossa.

– Suosittelemme olemaan hyvin tarkkana myös sen suhteen, ettei julkaise sosiaalisessa mediassa ostamistaan lipuista kuvia, missä näkyy väärennettäviä tietoja, kuten numerosarjoja.