Yksinkertainen hoitokeino dementiaan – neljä treeniä viikossa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Liikkuminen edistää terveyttä ja parantaa ihmisten hyvinvointia. Nyt uusi tutkimus on näyttänyt, että liikunnan harrastaminen neljä kertaa viikossa voi jopa kumota alkuasteilla olevaa dementiaa.

Henkilöt, jotka kärsivät kognitiivisten taitojen heikentymisestä ja yleisimmin dementian puhkeamisen alkuvaiheista, näyttivät hyötyvän suuresti liikunnan aloittamisesta. Potilaiden aivoissa tapahtui selvää parannusta kuusi kuukautta kestävän jakson aikana, jolloin he liikkuivat kevyesti neljä kertaa viikossa.

Tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat iältään 55-89 -vuotiaita. Vapaaehtoiset treenasivat kuntosalilla 45 minuuttia kerrallaan neljä kertaa viikossa. Treenin aikana potilaiden syke pyrittiin nostamaan niin korkeaksi, että se oli 70 prosenttia heidän maksimisykkeestään.

Liikunnan ansiosta potilaiden verenkierto parantui ja vilkastui näin ollen myös aivoissa, minkä ansiosta potilaiden muisti ja toimintakyky paranivat huomattavasti. Tutkijat huomasivat Daily Mail -lehden mukaan, että säännöllisen liikunnan myötä dementiaa voidaan sekä ehkäistä että parantaa mikäli se on vasta sairauden esiasteilla.