Tunnetko olosi aina väsyneeksi? Tässä yleisimmät syyt

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisistä voi tuntua välillä siltä, että sängystä nouseminen on aamulla aina työn ja tuskan takana. Pitkienkin yöunien jälkeen päivällä väsyttää eikä haukottelusta ole tulla loppua. Väsymykseen on olemassa muitakin syitä kuin huonot yöunet.

Mirror-lehti listasi yleisimmät syyt siihen miksi ihminen tuntee olonsa niin väsyneeksi.

1. Et liiku tarpeeksi

Urheileminen tuottaa energiaa ja auttaa sydäntä ja keuhkoja toimimaan tehokkaammin. Laiskotteleminen ja makoilu sen sijaan tekevät olon entistä väsyneemmäksi levänneen olon sijaan.

2. Et nuku niin hyvin kuin luulet

Voit nukkua ajallisesti tarpeeksi, mutta unen laadun ollessa huonoa pitkätkään yöunet eivät riitä. Unen laadun huononemiseen vaikuttavat muun muassa stressi, liian lähellä olevat älypuhelimet ja avoinna oleva televisio.

3. Kahvin juominen

Kahvi voi piristää hetkellisesti, mutta vaikutuksen lakatessa olo voi tuntua entistäkin väsyneemmältä. Illalla nautittu kahvi huonontaa myös unen laatua ja voi tehdä seuraavasta päivästä entistäkin väsyneemmän.

4. Saat liian vähän rautaa

Raudan puute voi saada olon tuntumaan väsyneeltä. Tällöin kannattaa syödä esimerkiksi vähärasvaista lihaa ja tummanvihreitä kasviksia.

5. Et saa tarpeeksi B-vitamiinia

B-vitamiini auttaa kehoa hyödyntämään ja muuttamaan nautitun ruoan energiaksi. Tämän vuoksi B-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia.

6. Kärsit nestehukasta

Liian vähäinen veden juominen ja siitä seuraava nestehukka saavat olon tuntumaan väsyneeltä. Yritä muistaa juoda hieman vettä säännöllisesti parin tunnin välein.

7. Sokeri

Sokeriset herkut aiheuttavat niin äkillisen ja korkean energiapiikin, että sen laskiessa ihminen tuntee itsensä yleensä entistä väsyneemmäksi.