Tutkijat huomasivat: Ylipaino vanhentaa aivoja ennenaikaisesti

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ylipaino tuo mukanaan erilaisia terveydellisiä ongelmia ja kasvattaa riskiä sairastua vakaviinkin sairauksiin. Nyt Cambridgen yliopistossa on tehty tutkimus, jossa huomattiin, että ylipainoisten ihmisten aivot vanhentuivat nopeammin kuin hoikemmilla ihmisillä.

Tutkimuksessa saatiin Telgraph-lehden mukaan selville, että keski-ikäisillä ylipainoisilla ihmisillä aivoissa oleva valkea aine näytti yhtä vanhalta kuin hoikemmilla yli 10 vuotta vanhemmilla henkilöillä. Valkea aine kuljettaa aivoissa informaatiota ja toimii aivojen eri alueiden yhdistäjänä.

Ihmisten aivot kutistuvat normaalisti kun ihminen ikääntyy, mutta tutkimuksessa huomattiin, että ylipaino itsessään vanhentaa aivoja noin kymmenen vuotta. Aivojen ennenaikainen ikääntyminen aiheuttaa ylipainoisilla diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien riskin kasvamista.