Euroopan holhousvaltiot listattiin – Suomen sijoitus ei yllättänyt!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni suomalainen on voinut huomata, että tupakkaan, ruokaan ja alkoholiin liittyvät säädökset ovat melko tiukkoja ja tarkkoja, ja jossain määrin niiden verotus on myös muihin Euroopan maihin nähden poikkeuksellista. Uusimman vertailun mukaan nämä monet suomalaiset ovat olleet huomioissaan täysin oikeassa.

Nanny State Index 2016 -mittauksessa tarkasteltiin, että missä Euroopan maissa yksittäisiä ihmisiä rajoitetaan eniten. Kävi ilmi, että Suomi vei korkeimman sijan mittauksessa todella kirkkaasti, ja esimerkiksi toiseksi holhoavin valtio Ruotsi sai yli 13 pistettä Suomea vähemmän.

Maat saivat The Telegraph -lehden mukaan sitä suuremmat pisteet mitä enemmän ne rajoittavat kansalaisten omaa elämäntyyliä koskevia valintoja esimerkiksi alkoholin, ruoan, tupakan, virvoitusjuomien ja sähkötupakan suhteen. Suomi tuli mittauksessa ensimmäiseksi pistein 53,7 kun taas Tšekki oli maista vapain pisteillä 8,8.

Suomi sai kaikista korkeimmat pisteet mittauksen eri osa-alueilla sen vuoksi, että Suomessa ihmisiä koskevia rajoituksia on eniten. Suomessa suklaalla, virvoitusjuomilla, tupakalla ja alkoholilla on todella korkea verotus. Suomessa on myös sähkötupakkaa ja nikotiininesteitä koskevia rajoituksia eniten, minkä lisäksi alkoholin myymistä koskevia happy hour -tarjouksia ja alkoholin mainostamista on rajoitettu.

Nanny State Index 2016
Nanny State Index 2016