Festarirannekkeet ovat bakteeripesiä – näin paljon niistä löytyi pöpöjä!

Festarit Terveys · Terhi Piiroinen

Australialaisen radiokanava Triple J:n vieraana käynyt mikrobiologian tohtori Nick Coleman kertoo, että festivaaleilla käytettävissä rannekkeissa voi elää miljoonia bakteereita. Osa pöpöistä voi aiheuttaa terveysriskin.

Tohtori tutki festarirannekkeita eri aikakausilta. Vanhin oli kuuden vuoden takaa ja tuorein vain muutamia tunteja vanha. Uudessa rannekkeessa oli ainoastaan 80.000 bakteeria, kun kuusi vuotta vanhassa niitä eli peräti 600 miljoonaa kappaletta.

Kerroimme vuosi sitten, että festivaalien tekstiilirannekkeet sisältävät peräti 20 kertaa enemmän bakteereja kuin vaatteet. Rannekkeista on löytynyt muun muassa stafylokokki-bakteereja. Bakteeri aiheuttaa erilaisia infektioita lievistä ihoinfektioista aina hengenvaarallisiin tauteihin, kuten esimerkiksi keuhkokuumeeseen.