Mikroskooppinen nanokala kuljettaa lääkettä ihmisen sisällä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat kehitelleet mikroskooppisen metallisen laitteen, joka saattaa mullistaa tulevaisuuden terveydenhuollon. Niin kutsuttua nanokalaa voitaisiin käyttää esimerkiksi toimittamaan lääkkeitä tiettyyn elimistön osaan.

Sata kertaa hiekanjyvää pienemmän nanokalan kehitteli Kalifornian yliopiston tutkija Jinxing Lin tiiminsä kanssa. Kalan tavoin liikkuvaa mikroskooppista laitetta ohjattaisiin vartalon ulkopuolella olevan magneetin avulla.

– Uskomme, että nanokalaa voitaisiin käyttää lääkkeiden toimittamiseen, ei-invasiivisiin leikkauksiin ja yksittäisten solujen muokkaamiseen, Jinxing Li kuvailee New Scientis -lehden mukaan.

Kalifornian yliopiston nanokala ei ole ensimmäinen mikroskooppinen keksintö laatuaan. Useimmat aikaisemmat nanolaitteet ovat kuitenkin liikkuneet propellimaisten häntien avulla. Tehtyjen kokeiden mukaan kalamaisesti liikkuvat nanolaitteet ovat tehokkaampia.