Tulipalotestin tulos: Pelastusrobotti johdatti ihmiset kuolemaan

Viihdeuutiset · Annika Kela

Georgian teknillisessä yliopistossa suoritettu robottitesti on osoittautunut menestykseksi. Tuloksista kävi ilmi, että ihmiset pystyvät luottamaan robotteihin hätätilanteissa. Tulipalokokeessa ihmiset nimittäin seurasivat pelastusrobottia kyseenalaistamatta sen reittejä.

Daily Mail -lehden mukaan tutkimukseen osallistui yhteensä 42 koehenkilö. He luulivat osallistuvansa turvallisuustutkimukseen, jossa heidän tehtävänään oli pelastautua palavasta rakennuksesta pelastusrobotin avulla. Koehenkilöt eivät tienneet, että kokeessa myös testattiin heidän kykyään luottaa robotteihin.

Tutkimus osoitti, että hädän hetkellä ihmiset luottivat pelastusrobotteihin oman henkensä uhalla. He eivät kyseenalaistaneet pelastajaansa edes silloin, kun se johdatti ihmiset huoneeseen, jossa ei ollut uloskäyntejä.

Tutkijoiden mukaan koe oli menestys. Pelastustehtäviin tarkoitettujen robottien kehitystyö on tärkeää, sillä niiden ansiosta tulevaisuudessa on mahdollista pelastaa ihmishenkiä hätätilanteissa, kuten esimerkiksi tulipalon sattuessa. Robottien tekemät virheet koetilanteessa olivat tutkijoiden ohjelmoimia, eikä niitä pitäisi sattua todellisissa hätätilanteissa.