NASA: Jupiterin Europa-kuusta purkautuu vettä avaruuteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA paljasti maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Jupiterin Europa-kuuhun liittyvän yllättävän havainnon. Kuun jäisen pinnan alta vaikuttaa purkautuvan vettä avaruuteen.

Ilmiöstä saatiin todisteita Hubble-teleskoopin avulla. Tutkijoiden arvion mukaan purkaukset nousevat noin 200 kilometrin korkeuteen. Purkaukset antavat lisää todisteita siitä, että Europan jäisen pinnan alla sijaitsee vettä nestemäisessä muodossa.

Avaruushallinnon mukaan löydös tekisi mahdollisten elämän merkkien etsimisestä Europasta helpompaa. Purkausten avulla vedestä pystyttäisiin etsimään orgaanisia kemikaaleja poraamatta kuun jäisen pinnan läpi.

NASAn suunnitelmissa on laukaista Europaa tutkiva luotain 2020-luvulla. Sen tavoitteena on antaa tutkijoille parempaa tietoa siitä, miltä kuun pinta näyttä. Mashable-sivuston mukaan avaruushallinto toivoo, että luotain onnistuisi taltioimaan myös vesipurkauksen kameralle.

NASA
NASA