Näin merkittävästi lentomatkustus vaikuttaa vartaloon

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lentokoneella matkustamisen jälkeen ja sen aikana ihminen voi tuntea olonsa eri tavoin tukalaksi. Lentäminen voi aiheuttaa osalle vilustumisen, turvonneet jalat ja kipua korvissa, mutta nämä ovat kuitenkin Daily Mail -lehden mukaan vain pieni osa siitä, miten lentokoneella matkustaminen todella vaikuttaa ihmiseen.

Suu:

Lennon aikana suu kuivuu ilmastoinnin ja aikuisten kohdalla usein myös alkoholin nauttimisen vuoksi. Yksi kolmasosa suun makuaisteista turtuu yläilmoissa, minkä vuoksi ruokakaan ei välttämättä maistu niin hyvältä kuin toivoisi.

Sydän:

Paljon kahvia tai alkoholia juoneet ja korkeasta verenpaineesta kärsivät voivat saada lennon aikana rytmihäiriöitä.

Vatsa:

Vatsa laajenee lennon aikana, mikä voi aiheuttaa vatsakipua ja ummetusta. Tätä vaikutusta pahentaa ennestää hiilihapotetuttujen juomien nauttiminen.

Jalat:

Pitkään paikoillaan samassa asennossa istuminen voi aiheuttaa jalkoihin veritulppia.

Korvat:

Lentokoneen nousu ja lasku muodostavat korvakäytävissä imurin kaltaisen efektin, jonka vuoksi ihmiset tuntevat korvissa kipua.

Nenä:

Ihmiset vilustuvat ja saavat erilaisia tartuntoja 100 kertaa todennäköisemmin lentokoneessa kuin missään muualla. Lentokoneen poikkeuksellisen kuiva ilma saa matkustajien kantamat bakteerit leviämään matkustamossa todella helposti.

Hampaat:

Ilman paineen vaihteleminen voi aiheuttaa hampaiden paikkojen sisälle pieniä ilmakuplia, mikä reikiinnyttää hampaita entisestään.

Keuhkot:

Myös keuhkot laajenevat lennon aikana. Osalle ihmisistä se aiheuttaa vain hieman epämukavan olon, mutta astmapotilaalle se voi joissain tapauksissa olla vaarallista.

Jalkaterät:

Varsinkin ylipainoisilla ihmisillä jalkaterät ja nilkat alkavat lennon aikana keräämään nestettä. Tätä kannattaa yrittää estää tai lieventää heiluttelemalla jalkoja ja kävelemällä välillä lennon aikana.