Näin saatat tietämättäsi pahentaa allergiaa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suuri osa ihmisistä kärsii jonkin asteisesta allergiasta siite- ja huonepölyjä kohtaan. Moni myös pahentaa omaa allergiaansa tietämättään ja syö esimerkiksi sellaisia asioita, jotka lisäävät pölyn aiheuttamaa allergista reaktiota entisestään.

Health-lehden mukaan esimerkiksi raa’an omenan, cantaloupen ja tomaatin syöminen voimistavat allergista reaktiota. Myös piilolinssien käyttäminen voi voimistaa silmien arkuutta, kirvelyä ja vuotamista, koska pölyhiukkaset tarttuvat piilolinssien pintaan herkemmin kuin paljaaseen silmään.

Stressi pahentaa heinänuhaa, minkä lisäksi myös alkoholin nauttiminen säännöllisesti aiheutti naisille 78 prosenttia todennäköisemmin tukkoisen nenän. Erilaiset tuoksut kuten parfyymit ja tuoksukynttilät voivat ärsyttää hengitysteitä entisestään ja pahentaa tukkoista oloa.

Karheat materiaalit saavat siitepölyn ja huoneessa leijailevan pölyn tarttumaan itseensä, minkä vuoksi muun muassa villapaitojen käyttäminen voi pahentaa allergiaa. Pöly tarttuu tekstiilien lisäksi myös ihoon ja hiuksiin, minkä tähden suihkussa tulisikin käydä ennen nukkumaan menemistä sen sijaan, että pesisi itsensä vasta aamulla.