Tutkimus: Kokemukset tekevät onnellisemmaksi kuin raha

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monien ihmisten tulee etsiä onnellisuutta muualta kuin asioista, joiden hankkimiseen tarvitaan paljon rahaa. Nyt tutkija tarjoaa heille lohduttavaa tietoa, koska hänen mukaansa onnellisuuteen ei tutkitusti tarvita varallisuutta. Uudet kokemukset tekevät ihmiset onnellisemmiksi kuin rahalla ostettavat asiat ja tavarat.

Cornell University -yliopiston professori Thomas Gilovich kertoi Daily Mail -lehdelle, että työnantajien tulisi rohkaista työntekijöitään pitämään lomaa ja tekemään lomallaan uusia asioita. Gilovichin mukaan ihmiset ovat paljon onnellisempia käyttäessään rahansa lomamatkaan, teatteriin ja muihin uusiin kokemuksiin esimerkiksi auton tai vaatteiden ostamisen sijaan.

Tutkijan mukaan työnantajien tulisi tehdä työntekijöiden lomailemisesta helpompaa, koska se tekee heistä lopulta parempia työntekijöitä yritykselle. Kaupunkien tulisi myös tarjota ihmisille enemmän ulkona tehtäviä aktiviteetteja, joita ei olisi hinnoiteltu ihmisten saavuttamattomiin.

Gilovichin mukaan lomaan kaikki rahat kuluttaneet ihmiset ovat voineet viettää jonkin aikaa säästeliäämpää elämää päästäkseen matkalle. Matkan jälkeen ihmiset silti harvemmin katuvat sitä, että kuluttivat kaikki säästönsä kokemuksiin. Uusien vaatteiden ja muun materian ostamisen jälkeen rahattomaksi jääneet katuivat kuitenkin poikkeuksetta hankintojaan.