Poliisit jäivät kiinni kansalaisten vakoilemisesta – Facebook, Instagram ja Twitter puuttuivat asiaan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalaisten poliisien on kerrottu käyttäneen Geofeedia-yrityksen kehittelemää ohjelmistoa kansalaisten valvontaan. Viranomaiset käyttivät ohjelmia esimerkiksi poliisiväkivaltaa vastustaneiden mielenosoittajien ja aktivistien toimien seuraamiseen, kunnes Facebook, Instagram ja Twitter puuttuivat asiaan.

Geofeedin ohjelmiston tarkoituksena on ollut tarkkailla trendejä seuraamalla sosiaalisen median avainsanoja sekä käytäjien sijaintia esimerkiksi mainostajia varten. Kansalaisoikeusjärjestö ACLU kuitenkin huomasi yrityksen myyneen palveluja poliisien käyttöön. Daily Dot -sivuston mukaan pelkästään Denverin poliisilaitos on käyttänyt palveluihin rahaa 30.000 dollarin edestä.

Mashable-sivuston mukaan sekä Facebook, Instagram että Twitter ovat estäneet Geofeedian pääsyn dataansa. Palvelu rikkoi Twitterin käyttöehtoja, sillä yhteisöpalvelu kieltää selvästi sivustolta kerättyjen tietojen käyttämisen käyttäjien tutkimiseen, seuraamiseen tai vakoiluun.