Tutkimus vahvisti: Ystävistä erossa oleminen aiheuttaa stressiä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Naisilla on monesti enemmän ystäviä kuin miehillä, ja he pitävät ystäviinsä myös tiiviimmin yhteyttä. Stereotypisesti naisten välisen ystävyyden koetaankin olevan aina todella tärkeässä roolissa heille ja sydämen purkaminen toiselle tulee tapahtua lähes päivittäin. Nyt tutkimus on löytänyt tähän myös tieteellisen syyn.

Calgaryn yliopiston tutkijat tekivät kokeen hiirillä. He testasivat miten naaras- ja urospuoliset hiiret sopeutuvat siihen, että ne eristetään muista hiiristä tai pariutetaan toista sukupuolta olevan hiiren kanssa. Kävi ilmi, että erilaiset sosiaaliset tilanteet eivät aiheuttaneet uroshiirissä negatiivisia tuntemuksia lainkaan vaan ne ottivat kokeilun melko rennosti.

Asia oli kuitenkin täysin toinen naaraspuolisten hiirten kanssa. Naarashiiret alkoivat tuottamaan kehoonsa stressihormoonia, mikä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että naaraat reagoivat vahvemmin oman tutun ryhmänsä puuttumiseen.

Tohtori Jaideep Bains kertoi Daily Mail -lehden mukaan, että aiemmissa tutkimuksissa on huomattu nuorten tyttöjen kokevan poikia helpommin sosiaalisista syistä johtuvaa stressiä. Stressiä lieventää oma ystäväpiiri ja sitä voi itsessään myös aiheuttaa sellaisen puuttuminen. Bains päättelee kokeen perusteella, että naisille ystävistä liian kauan erossa oleminen on vaikeampaa kuin miehille.