Aikuisiän aknen yllättävät syyt: Meikit, kookosöljy ja hiustenhoito

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihon epäpuhtaudet, mustapäät ja finnit ajatellaan usein kuuluvan teini-ikään, mutta ne ovat myös monien aikuisten ongelma. Aikuisiällä muun muassa hormonit, ruokavalio ja hygienia ovat asioita, jotka saattavat aiheuttaa aknen.

Lääkäri ja ravintoneuvoja Michelle Braude kertoi Daily Mail -lehdelle mitkä syyt aiheuttavat aikuisille aknea. Brauden mukaan puolet aikuisiän aknetapauksista johtuvat meikeistä. Osa meikeistä voi tukkia ihohuokosia aiheuttaen tulehduksia. Myös likaiset meikkausvälineet voivat saada bakteerit työntymään syvälle ihohuokosiin, mikä aiheuttaa aknea.

Kookosöljyn käytön lisääminen on myös aiheuttanut paljon aknetapauksia. Kylmäpuristettu kookosöljy sopii kauneudenhoitoon monellakin tapaa, mutta vanhemmilla ihmisillä se on kasvoille usein liian rasvaista ja estää ihoa hengittämästä.

Hiustenhoitotuotteet tuovat myös bakteereja iholle ja tukkivat ihohuokosia, mikä voi aiheuttaa aknea. Ihohuokosia tukkivien ja liian raskaiden hiustenhoitotuotteiden käyttämisen seurauksena syntyneet finnit alkavat ilmestymään ensimmäisenä hiusrajan tuntumaan.