Valehteleeko lapsesi? Älä tee näitä virheitä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet lapset valehtelevat välillä vanhemilleen. Valehteleminen alkaa yleensä noin kolmevuotiaana kun lapsi huomaa, että valehteleminen ja totuuden vääristeleminen voi olla heille avuksi jos he ovat tehneet jotakin kiellettyä.

Valheiden kertominen ei kerro siitä, että lapsi käyttäytyisi huonosti, minkä vuoksi valheen motiivin tunnistaminen onkin tohtori Victoria Talwarin mielestä erityisen tärkeää. Talwar kertoi Daily Mail -lehden mukaan, että valehtelemistakin tärkeämpi asia on kiinni jäämisen jälkeen se miten aikuinen hoitaa tilanteen.

Osa vanhemmista ei puutu valehtelemiseen lainkaan ja osa taas ylireagoi. Näistä tavoista kumpikin on väärä. Tärkeintä tässä kohtaa olisi näyttää lapselle valheeseen keskittymisen sijaan se mitä hyvää totuuden kertomisesta seuraa.

Lapset eivät yleensä keksi valheita turhaan, minkä vuoksi onkin erityisen tärkeää, että valheen sijaan vanhemmat yrittäisivät päästä kiinni siihen miksi lapsi valehteli. Kun syy on löytynyt, vanhempien tulee miettiä miksi lapsen mielestä totuuden kertominen olisi ollut huonompi vaihtoehto ja mitä siitä olisi lapsen mielestä seurannut.

Kun lapsi alkaa valehtelemaan, on tärkeää muistaa opettaa hänelle arkena mahdollisimman monissa asiayhteyksissä, että rehellisyys on arvostettavaa. Lasta kannattaa kehua ja kannustaa rehellisyyteen pienissäkin asioissa, että he olisivat rehellisiä myös isommissa asioissa myöhemmin.