Häpeilemätön, hävytön ja hurmaava burleski – muutakin kuin nännitasselien pyörittämistä

Glamour Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Näyttämön mustat samettiverhot avautuvat ja lavalle astuu uhkea ja upea Molly Moonstone. Naisen olemus on varma, kurvikas ja kauniilla tavalla pornahtava. Grand Burlesque -esitys on alkanut.

Burleski on paljon muutakin kuin näyttävien asukokonaisuuksien riisumista ja nännitasselien pyörittämistä. Tyylilajin nautinnollisuus perustuu ennen kaikkea kiusoitteluun, viettelyyn ja yliampuvaan lavakarismaan. Burleski nojaa rehellisyyteen, jossa naiseuden syvin olemus ja upeus paljastetaan aidoimmillaan.

Burleskitähdet ovat rohkeita ja joskus jopa reheviä. Taidelajissa yhdistyvät niin satiirin, parodian kuin performanssin ja dragshow’n elementtejä. Se rikkoo raja-aitoja sekä puolustaa ihmisten oikeutta olla oma itsensä – ja vitsailla sillä. Stara kävi katsomassa Suomen vetovoimaisimpia burlsekiesiintyjiä Kulttuuriosuuskunta Terän organisoimassa show’ssa Kangasala-talossa.

Molly Moonstonen lauluesitys kuljetti katsojan savuiseen cocktailsalongin tunnelmaan, jossa uhkea povipommi vietteli yleisönsä spottivalon säihkeessä. Burleskiesityksissä saatetaan kertoa tarinoita. Niissä voidaan toteuttaa sirkusmainen glamourshow, jossa vilautellaan pakaroita ja heilutellaan rintoja.

Grand Burlesquen lavalla esiintyivät perinteisempää burleskityyliä edustaneet Mimi de Froufrou ja Gigi Praline. Akrobaattisista numeroista vastasivat kuopiolaiset Miss Acrolicious ja Handsome Stark. Esityksen isäntänä ja juontajana mikin varressa jutusteli tuhmapuheinen Lafayette Lestrange.

Esitys lunasti lupauksensa hengen salpaamisesta. Naiselliset muodot antoivat kyytiä katsojien verkkokalvoille, eivätkä tanssituokiot jättäneet ketään kylmäksi. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että burleski sopisi enemmän intiimin klubin kuin suuren konserttisalin lavalle. Nyt yleisön ja burleskitähtien väliin saattoi jäädä hieman liikaa tilaa. Välimatka söi puolestaan tunnelman mehukkuutta, eikä yleisö aina ollut ohjelmanumeroissa mukana.

Toisaalta nenän edessä hyllyvät paljaat pakarat eivät välttämättä ole kaikkien mielestä nautinnollista viihdettä. Avoimella asenteella varustettujen ja pilke silmäkulmassa viihtyvien kannattaa kuitenkin tutustua burleskin ihmeelliseen maailmaan. Se saa sinut pikkusormensa ympärille nopeammin kuin huomaatkaan.

#grandburlesque #burlesque #burleski #kangasalatalo #gigipraline

A photo posted by Stara (@starafi) on

#grandburlesque #burlesque #burleski #kangasalatalo #mollymoonstone

A photo posted by Stara (@starafi) on

#grandburlesque #burlesque #burleski #kangasalatalo #missacrolicious

A photo posted by Stara (@starafi) on