Vakava varoitus: Nainen, älä käytä raskausaikana A-vitamiinipitoisia voiteita

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

A-vitamiini on hyväksi kudoksille, näölle, ja iholle, minkä vuoksi sitä lisätäänkin moniin ihonhoitotuotteisiin ja voiteisiin. A-vitamiinia on yleensä paljon varsinkin anti-ageing -voiteissa, jotka siloittavat ryppyjä. Nyt lääkärit ovat varoittaneet, että liiallinen A-vitamiinin saanti on sikiölle vaarallista.

Farmakologiaa eli lääkkeiden kemikaalisten yhdisteiden vaikutusta ihmisiin ja eläimiin opettava professori Ian Musgrave on Daily Mail -lehden mukaan varoittanut odottavia äitejä A-vitamiinissa piilevistä vaaroista. A-vitamiinia sisältävien voiteiden liiallinen käyttäminen voi aiheuttaa sikiölle pysyviä vaurioita.

Voiteiden kautta A-vitamiini imeytyy odottavan äidin iholta verenkiertoon ja myös sikiön elimistöön. Samat aikuisen ihmisen ihoa ja kudoksia korjaavat ominaisuudet ovat huonoksi sikiön kehitykselle. Äidin liiallinen A-vitamiinin nauttiminen raskaana haittaa vauvan kehitystä ja aiheuttaa epämuodostumia. Tunnistettavimpia A-vitamiinin aiheuttamia kehityshäiriöitä ovat varsinkin kasvojen ja suun alueelle syntyneet epämuodostumat.