Nykynuoret ovat jo liian itsevarmoja – eivät voi enää seurustella

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Milleniaaleja eli vuosien 1982 ja 1999 välissä syntyneitä kuvaillaan usein itsekeskeisiksi, herkkänahkaisiksi ja laiskoiksi. Nykynuoria tutkineen Jean M. Twengen mukaan kuvaus pitääkin aika hyvin paikkaansa.

Psychology of Today -sivuston mukaan Twenge on huolissaan siitä, että nykynuoria on opetettu olemaan niin itsenäisiä ja itserakkaita, että heidän on vaikeaa löytää enää kumppania itselleen. Moni voi miettiä, että miten juuri hän näin upeana yksilönä voi olla vielä sinkku, mutta siinä piileekin asian ydin. Nykynuorilla on jopa liian hyvä itsetunto, minkä vuoksi heidän on vaikeaa seurustella, arvostaa kumppania, tehdä kompromisseja tai hyväksyä toisen puutteita.

Twengen mukaan todella suuri osa milleniaaleista on sinkkuja. Heidät on opetettu olemaan itsenäisiä nuoria, joiden tulee laittaa omat tarpeet ja halut ensimmäiselle sijalle. Tässä yhtälössä ei ole seurustelulle tilaa mitä moni sinkuksi jäänyt ei kykene ymmärtämään. Heidän ajatusmalliinsa kuuluu se, että kumppanin puuttumisen syy ei ole heissä, minkä vuoksi he eivät osaa korjata ongelmaa.

Twengen mukaan nykynuorilta puuttuvia taitoja ovat esimerkiksi se, että he eivät osaa samaistua muihin tai arvostaa heidän mielipiteistään poikkeavia mielipiteitä. He eivät osaa asettaa itseään toisen ihmisen asemaan. Heidän on myös vaikeaa ajatella välillä toisten etua oman edun sijaan, minkä lisäksi heidän on vaikeaa tukeutua muihin.

Nykynuorten vapaus ja itsenäisyys voi olla hieno asia, mutta sillä on yleensä surullinen kääntöpuoli, joka on yksinäisyys. Sinkkuna oleminen ei aina automaattisesti tarkoita sitä, että henkilö tuntee olonsa yksinäiseksi, mutta monissa tapauksissa näin kuitenkin on.