Miesflunssa on totta! Tutkijat huomasivat virusten oudon käyttäytymisen

Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Miesflunssa on ollut jo pitkään jokasyksyinen nettikommenttien vakioaihe, sillä miehistä tuntuu usein, että flunssa iskee heihin merkittävästi rajummin kuin naisiin. Nyt tutkijat ovat huomanneet, että kyse ei olekaan pelkästään miesten omista tuntemuksista, vaan että miesflunssa on totta.

IFL Science -verkkosivusto kertoo, että flunssavirus näyttää tosiaan kehittyneen sellaiseksi, että se iskee miehiin voimakkaammin kuin naisiin. Tutkijoiden mukaan virukset aiheuttavat naisissa lievempiä oireita mahdollisesti siksi, että sen ansiosta niiden on todennäköisempää levitä muihin esimerkiksi lapsiin. Miehiin virus voi sen sijaan iskeä voimakkaammin, koska miehiltä se leviää pienemmällä todennäköisyydellä eteenpäin.

– Virukset ovat mahdollisesti kehittyneet olemaan vähemmän vaarallisia naisilla, koska niiden intresseissä on naispopulaation säilyttäminen. Syy siihen, että virukset ovat vähemmän rajuja naisilla on se, että virukset haluavat päästä leviämään äidiltä lapsille. Selviytymisvaisto on olemassa muillakin kuin vain ihmisillä ja eläimillä, Francisco Ubeda kommentoi tiedelehdessä.

Tähän saakka naisten ja miesten virusten erilaisia seurauksia on perusteltu pääasiassa sukupuolten välisillä eroilla immuunijärjestelmässä, mutta tuoreimman tutkimuksen mukaan taustalla voi olla jotain muutakin.