Tutkimus: Naislääkäreiden potilailla pienempi kuolleisuus

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Harvardin yliopisto on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan naislääkärit pitävät parempaa huolta yli 65-vuotiaista potilaista kuin mieslääkärit. Naispuoliset lääkärit viettävät enemmän aikaa potilaan parissa ja noudattavat tarkemmin kliinisiä ohjeistuksia.

JAMA Internal Medicine julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan vuosittain säästettäisiin peräti 32.000 amerikkalaispotilaan henki, mikäli mieslääkärit olisivat yhtä tunnollisia kuin naiset. Naispuoliset lääkärit kehoittavat myös vanhempia rouvia herkemmin mammografisiin tutkimuksiin ja papa-näytteiden ottamiseen.

Naislääkärit kommunikoivat enemmän potilaiden kanssa. Tutkimus toteutettiin Yhdysvalloissa vuosien 2011-2014 välillä. Vertailu suoritettiin samassa sairaalassa työskennelleiden lääkäreiden kesken. Tutkimukseen osallistuneet lääkärit valittiin sattumanvaraisesti.