Nyt tuli vakava varoitus: ”Ylipainoiset yhteiskunnan tikittävä aikapommi”

Fitness Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Joka viides suomalainen aikuinen on lihava. Paino nousee yleensä suurimmilleen eläkeikään mennessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisten lihavuus on yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Brittiläiset terveysviranomaiset ovat nyt varoittaneet keski-ikäisten ihmisten epätervellisistä elämäntavoista. Britanniassa peräti 80 prosenttia 40–60-vuotiaista on ylipainoisia. Keski-ikäiset liikkuvat liian vähän ja syövät epäterveellisesti. Heidän työnsä on usein toimistoissa näyttöpäätteiden edessä tapahtuvaa. Keski-ikäiset kumoavat vatsalaukkuunsa eineksiä, pikaruokaa ja alkoholia.

Britannian terveysviranomaiset kertoivat BBC:lle, että ylipainoiset ihmiset ovat Yhdistyneen kuningaskunnan tikittävä aikapommi. Eikä ilmiö rajoitu vain Britanniaan, sillä ylipainoiset tulevat myös muille maille kalliiksi.

Vaikka ihmiset elävät edistyneen lääketieteen ansiosta pitempään kuin ennen, johtuvat terveysongelmat lähinnä ihmisistä itsestään. Kyseessä on yhteiskunnallinen ongelma, johon tarvitaan muutosta.

Professori Muir Grayn mukaan elintavat ovat muuttuneet kuluneen 30 vuoden aikana merkittävästi. Ihmiset liikkuvat ajoneuvoilla ja istuvat päivät. Ongelmana on myös se, että ihmiset eivät enää tunnista tervettä vartalonmallia, koska suurin osa kantaa ylipainoa vyötäröllään. Uusi vuosi voi toimia kannustimena paremman terveyden saavuttamisessa.