Ihmisestä löydettiin uusi elin: ”Anatomiaoppi ollut yli 100 vuotta väärässä”

Terveys · Terhi Piiroinen

Irlantilaisessa Limerickin yliopistollisessa sairaalassa on löydetty uusi ihmiskehon elin. Tutkija J. Calvin Coffey on todennut työryhmänsä kanssa, että ihmisen suolia ympäröivä osa nimeltään suolilieve on todellisuudessa yksi ja yhteinäinen kudoskokonaisuus. Tämä muuttaa nykytietämyksen ihmisen anatomiasta.

Lancet Gastroenterology & Hematology -tutkimussivusto julkaisi raportin, jonka mukaan ihmisen suolistossa oleva suolilieve on elin. Suoliliepeen olemassa olo on tiedetty kauan, mutta vasta nyt se on rakenteensa ja toiminnallisuudensa puitteissa määritelty yhdeksi ihmisen elimistä.

Uuden elimen toimintoja ja tarkoitusta ei vielä ymmärretä kokonaan, mutta sen uudenlainen määrittely saattaa auttaa tulevaisuudessa vatsan ja ruoansulatuskanavien sairauksien hoidossa.

– Ihmisen anatomian tuntemus on ollut yli sata vuotta väärässä siitä, että ruoansultasuelimistön suolilieve olisi monimutkainen ja hajanainen kokonaisuus. Todellisuudessa kyseessä on yksinkertainen ja jatkuvan rakenteen omaava elin, Coffey kertoo.