Kauppaketjut määräsivät lakupiipuille 18 vuoden ikärajan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme äskettäin, että uusi tupakkalaki kielsi kauppaketjuja antamasta jatkossa bonuksia esimerkiksi lakupiipuista, jotka ovat kuuluneet vuosikymmenien ajan suomalaisten suosikkimakeisiin. Päätös tehtiin, koska lakupiiput ovat viranomaisten mukaan tupakkatuotteiden kaltaisia.

S-ketjun julkaiseman tiedotteen mukaan makeishyllystä löytyvistä Kipparin Piippu -lakupiipuissa on kyse tupakkatuotteiden jäljitelmästä. Nyt on lisäksi selvinnyt, että lakupiippujen ostajilta on vuodenvaihteen jälkeen vaadittu ainakin osassa marketteja henkilöllisyyspapereita, koska kauppojen mukaan kyseessä on alle 18-vuotialta kielletty tuote.

Staran toimitus otti hetki sitten yhteyttä valvovaan viranomaiseen, jonka mukaan kaupoissa käyttöön otettu 18 vuoden ikäraja ei perustu lakiin. Laki ei aseta lakupiipuille minkäänlaista ikärajaa. Lue tästä viranomaisen kommentti!

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun lakupiiput ovat jäämässä tupakan vastaisen sodan jalkoihin. Esimerkiksi vuonna 2013 niiden kieltoa vaadittiin Euroopan Unionissa, koska ne muistuttavat liian paljon oikeita piippuja. Mikäli asiat olisivat edenneet toisella tavalla, olisivat lakupiiput voineet olla EU-alueella kokonaan kiellettävien tuotteiden listalla vuoden 2017 alusta saakka. Nyt niiden myynti saa kuitenkin jatkua kaikille asiakkaille, vaikka bonusta ei saakaan enää maksaa.