Uutisankkuri lausui ”taikasanan” – kotien älylaitteet tilasivat nukkekoteja!

Digi Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Stara.fi

Esineiden internet ja tekoäly valtaavat parhaillaan koteja ympäri maailmaa. Applen puhelimiinsa lanseeraama Siri on näyttänyt tietä monenlaisille kodin apureille, jotka kertovat säätilasta, tekevät nettihakuja, ohjaavat kodintekniikkaa – ja tilaavat verkkokaupasta parilla sanalla.

Nyt viimeksi mainittu ominaisuus on muodostunut ongelmaksi Yhdysvalloissa, kun Amazonin Alexa-laitetta esitelleessä uutislähetyksessä toimittaja mainitsi sanat ”Alexa, tilaa nukkekoti”. Monissa kodeissa ympäri vuorokauden ympäristöään kuuntelevat laitteet olettivat, että asukas halusi laitteen tilaavan verkkokaupasta nukkekodin ja toteuttivat toiveen.

Perheissä oltiin parin päivän päästä ihmeissään, kun kuriiri toi yllättäen ovelle nukkekodin. Kun asiaa ryhdyttiin selvittämään, kävi ilmi, että laukaisevat ”taikasanat” oli lausuttu televisiossa CW6-uutiskanavalla. Kaiken lisäksi ongelma kertaantui, kun kanava teki erikoisesta seurauksesta uuden jutun, jossa myös lausuttiin samat sanat.

Amazon on nyt ilmoittanut, että automaattisesti ilman asukkaan suostumusta tilatut tuotteet saa palauttaa maksutta. Lisäksi se neuvoo kytkemään automaattisen tilauksen pois päältä laitteen asetuksista. Monissa perheissä myös lapset voivat tilata tuotteita, koska he eivät ymmärrä laitteen voivan tilata ne myös oikeasti.