”Kis, kis, kis” ei toimi joka paikassa – näin kissaa kutsutaan eri maissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Metsä- ja villikissasta polveutuvat kotikissat ovat olleet ihmisten lemmikkieläiminä jo 4.000 vuotta. Kissat oppivat yleensä tunnistamaan nimensä ja niitä voi kutsua luokseen esimerkiksi viheltämällä tai taputtamalla kättä reittä vasten. Perinteisesti suomalaiset kutsuvat kissaa sanoilla: ”Kis, kis, kis.”

Bored Panda kokosi sanoja, joilla eri maiden kansalaiset kutsuvat maukuvia lemmikkieläimiään. Romaniassa kissoja kutsutaan sanoilla: ”Pis, pis, pis.” Liettualalainen versio muistuttaa suomalaisten kutsumatapaa, mutta lauseessa toistetaan peräkkäin: ”Kiss, kiss, kiss”, eli sanan loppua pidennetään ylimääräisellä s-kirjaimella.

Australiassa sanotaan: ”Puss, puss, puss”, ja Puolassa: ”Kitschi, kitschi, kitschi”. Japanilainen versio eroaa kaavaltaan, kun kissojen kutsuminen tapahtuu sanoilla: ”Neko chan oide”. Kiinalaiset matkivat puolestaan kissojen ääntelytapaa sanomalla: ”Miao, miao, miao”. Hollannissa katteja kutsutaan: ”Poes, poes, poes”, Saksassa: ”Miez, miez, miez”, ja Argentiinassa: ”Mish, mish, mish”.

Sivuston mukaan ukranalaiset käyttävät sanapartta: ”Keets, keets, keets”, ja unkarilaiset sanovat: ”Tsits, tsits”. Tunisiassa kutsutaan kissoja: ”Besh, besh, besh”, ja turkkilaiset lausuvat sen sijaan: ”Pissy, pissy, pissy”. Amerikkalaisten tapa on kaikille tuttu, kun he sanovat kehrääjilleen: ”Here kitty, kitty, kitty”. Venäjällä käytetään samaa tapaa kuin Suomessa.