Näin univaje vaikuttaa elimistöön – sairastelua, kiukkua ja lihavuutta

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Useissa nukkumiseen liittyvissä tutkimuksissa on kerrottu, että jatkuvassa univajeessa elävät ihmiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia. Alle viisi tuntia yössä nukkuvat henkilöt sairastuvat myös muita herkemmin flunssaan, kärsivät vatsavaivoista ja muistiongelmista.

Business Insiderin julkaiseman artikkelin mukaan peräti 40 prosenttia aikuisista nukkuu alle seitsemän tuntia yössä. Gallupin toteuttamassa kyselyssä kerrotaan, että länsimaissa kärsitään uniongelmista ennätyksellisen paljon.

Unettomuus vaikuttaa myös mielialaan, koska aivot eivät saa levätä tarpeeksi. Univajeessa elävät ihmiset ovat ärtyneempiä ja heidän mielialansa vaihtelee. Pikkuasiat saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä.

Lisäksi heikko unenlaatu saa pään tuntumaan raskaammalta. Ihminen kärsii univajeessa muita todennäköisemmin päänsäryistä ja migreeneistä.

Väsyneenä libido laskee ja terve seksielämä tuntuu mahdottomalta suoritukselta. Toisaalta seksi auttaisi unettomuuteen, mutta haluttomuus muodostuu usein kynnyskysymykseksi – ihminen nukkuu mielummin kuin harrastaisi seksiä.

Unettomuus vaikuttaa oleellisesti näkökykyyn, kun tarkkavaisuus häiriintyy ja silmät rasittuvat helpommin. Normaalipainoa havittelevien tulisi nukkua joka yö vähintään 7-9 tuntia.

Riittävä unensaanti takaa, että ruokahalua ja ruoansulatusjärjestelmää kontrolloivat hormonit toimivat oikein. Pidempiä yöunia voi saavuttaa ruutuajan vähentämisellä, oikeanlaisella ruokavaliolla, säännöllisellä unirytmillä, liikunnalla ja meditoimalla.