Yhdysvaltalaiset lihovat silmissä – näin kävi kolarinukeille

Autot Terveys · Stara.fi

Yhdysvaltalaiset ovat viime vuosikymmenien aikana lihoneet merkittävästi, sillä yhä useampi heistä on sairaalloisen lihava. Vuonna 1980 ylipainoisia oli 15 prosenttia aikuisista, mutta sittemmin määrä on yli 2,5-kertaistunut 35 vuodessa. Nyt ylipainoisia on aikuisista peräti 40 prosenttia.

Berkeleyn yliopiston tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa ylipainoisella on 78 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla auton rattiin kuin normaalipainoisella. Onnettomuuskuoleman todennäköisyys kasvaa käsi kädessä ylipainoprosentin kanssa. Siksi myös kolaritestien nuket on jouduttu nyt päivittämään uusiin.

Virginiassa toimiva New Humanetics -yhtiö on kehittänyt ensimmäisen ylipainoisen kolarinuken. Se on suunniteltu 140-kiloisen ihmisen mukaiseksi. Tähän saakka kolarinuket ovat painaneet vain 85 kiloa, koska ne on kehitetty 1980-luvulla silloisten ihmisten perusteella. Vasta nyt autojen turvallisuutta voidaan tutkia kolaritesteissä siten, että tuloksia voidaan soveltaa ylipainoisiin amerikkalaisiin.

Splash
Splash

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.