Nyt tuli vakava varoitus: Älä klikkaa tätä Postin saapumisilmoitusta!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on saanut useita ilmoituksia Postin nimissä lähetetyistä huijaussähköposteista. Viestien avulla pyritään levittämään kiristyshaittaohjelmaa, joka salakirjoittaa käyttäjän tiedostot.

Mikäli olet saanut huijausviestin, älä klikkaa sen sisältämää linkkiä.

Huijaussähköposti kertoo huonolla suomenkielellä saapuneesta paketista, jota ei ole kyetty toimittamaan perille saakka. Viestissä pyydetään hankkimaan ja tulostamaan rahtikirja seuraamalla linkkiä. Viestin otsikko on ollut norjaksi ”Faktura Fra Telenor Norge AS, Mobil [numeroita]”. Viestejä on lähetetty väärennetyllä lähettäjätiedoilla osoitteesta posti.org.

Huijaussivustolta löytyvää väärennettyä rahtikirjaa ei ole syytä ladata eikä avata. Jos käyttäjä on avannut ”rahtikirjan” ja saanut sen seurauksena kiristyshaittaohjelmatartunnan, sen vaatimia lunnaita ei pidä maksaa. Sen sijaan kannattaa tehdä ilmoitus poliisille. Varmuuskopiot on syytä päivittää säännöllisesti, jotta haittaohjelman salaamat ja menetetyt tiedostot voidaan palauttaa.