Taide tekee ihmisistä terveempiä – lahjakkuudesta riippumatta!

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kaikki ihmiset eivät ole taiteilijoita tai taiteellisesti lahjakkaita, mutta jokaisen tulisi harrastaa jotakin taiteen muotoa edes oman hyvinvointinsa vuoksi. Tutkimuksissa on saatu selville, että taiteen tekemiseen keskittyminen tekee ihmisistä terveempiä riippumatta siitä onko ihmisellä siihen lahjoja vai ei.

Lifehack-sivusto kertoo tutkimuksesta, joka oli tehty 39 ihmisellä, jotka olivat iältään 18-59 -vuotiaita. Ihmisten syljestä mitattiin heidän stressihormonitsonsa, minkä jälkeen heidät laitettiin tekemään eri taiteen muotoja. 45 minuutin piirtämisen ja maalaamisen jälkeen kaikki kokivat olonsa rauhoittuneeksi ja heidän stressihormoninsa taso oli laskenut kehossa huomattavasti.

Tutkijat ovat saaneet selville, että musiikilla ja taiteella on niin suuri vaikutus ihmisiin, että ne voivat jopa edistää paranemisprosessia vakavistakin sairauksista. Tämän lisäksi taiteen tekeminen ja luominen parantavat ihmisten henkistä hyvinvointia ja lisäävät positiivisia tuntemuksia vähentäen samalla negatiivisia.