Tästä johtuu myytti porkkanan vaikutuksesta yönäköön

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Kaikkia ovat varmasti kuulleet pienenä lapsena väitteen, jonka mukaan porkkanan syöminen parantaa pimeänäköä. Väite ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä porkkanassa on runsaasti silmien terveydelle hyväksi olevaa A-vitamiinia.

Runsaskaan porkkanan syöminen ei kuitenkaan anna kenellekään supervoimia nähdä paremmin pimeässä. Myytillä on porkkanan runsaan A-vitamiinipitoisuuden lisäksi erikoisempi tausta. Smithsonian-lehden mukaan Maailman porkkanamuseon kuraattori John Stolarczyk uskoo sen juontavan juurensa toisen maailmansodan propagandasta.

Saksan ilmavoimat pommittivat Lontoota usein yöaikaan, minkä seurauksena koko kaupungin valot pimennettiin. Iso-Britannian ilmavoimat olivat kehitelleet uutta salaista tutkatekniikkaa, joka mahdollisti saksalaisten pommikoneiden paikantamisen ennen kuin ne saavuttivat Englannin kanavan.

Lehdistö halusi tietenkin tietää, kuinka britit pystyivät ampumaan saksalaisia pommittajia yön pimeydessä. Koska tieto kehittyneestä tutkatekniikasta täytyi pitää salassa, väittivät ilmavoimat heidän lentäjiensä kehittäneen näkökykyään syömällä runsain määrin porkkanaa.