Vasenkätisyys määräytyy jo kohdussa – ei liity aivojen erilaiseen toimintaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aikojen alussa vasenkätisiä ihmisiä on pidetty kummajaisina, jotka ovat taipuvaisia muun muassa neurooseihin, kapinalliseen käyttäytymiseen ja jopa homoseksuaalisuuteen. Vasenkätisiä on pidetty myös saatanan kätyreinä. Maailman väestöstä noin 10-12 prosenttia on vasenkätisiä.

Aiemmin vasen- tai oikeakätisyyden on arveltu määrittyneen aivojen kehittymisvaiheessa. Neurologisten ominaisuuksien sijaan pääosaan nouseekin selkärangan alueella vaikuttavat geenit. Saksalaisista, hollantilaisista ja eteläafrikkalaisista tutkijoista koostunut ryhmä on nyt selvittänyt, että ihmisen oikea- tai vasenkätisyys määrittyy jo kohdussa 8-12 raskausviikolla.

Tutkijat osoittivat, että alkion varhaisessa selkärangan esivaiheessa tapahtunut aktiviteetti määrittelee myöhemmin kehon toiminnallisuuksia, kuten sen, onko henkilö vasenkätinen. Selkärangan tehtävänä on välittää sähköimpulsseja raajoihin paljon aiemmin kuin aivojen liikkumista ohjaileva osio on kehittynyt. Vielä ei ole selvitetty, mitkä ulkoiset tekijät määrittelevät lopulta sen, kumpaa kättä ihminen tulee käyttämään enemmän elämässään. Tutkimus julkaistiin eLife-sivustolla.

Kerroimme aiemmin toisesta tutkimuksesta, jossa on selvitetty, että raskausajan traumat tai synnytykseen liittyvät ongelmat ovat johtaneet lapsen vasenkätisyyteen. Myös äidin iällä on merkitystä, sillä 40-vuotiaat äidit saavat huomattavasti todennäköisemmin vasenkätisiä lapsia kuin parikymppisenä synnyttävät. Tilastojen mukaan vasenkätisten joukossa on suhteessa enemmän huippuälykkäitä henkilöitä, joiden älykkyysosamäärä ylittää 140. Kuuluisia vasenkätisiä henkilöitä ovat Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin ja Benjamin Franklin. Myös Osama Bin Laden ja Viiltäjä-Jack olivat vasenkätisiä.