Ranska kielsi kertakäyttöastiat – muovitehtaat raivoissaan

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ranskassa on mennyt läpi lakimuutos, jonka johdosta muovivalmisteisteisten kertakäyttöastioiden käyttäminen on kiellettyä vuodesta 2020 alkaen. Ruokateollisuuden pakkauksia ja kertakäyttöastioita valmistavat yritykset väittävät, että uusi laki rikkoo Euroopan unionin perusvapauksia.

Belgialaisen Pack2Go Europe -yrityksen pääkonttorista kerrotaan, että ranskalaisten taistelu ilmastonmuutosta vastaan on laiton ja rikkoo Euroopan unionin perusoikeuksia. Independent-lehden mukaan yhtiö väittää, että kertakäyttöastioiden täyskielto estää tavaroiden vapaan liikkuvuuden, joka kuuluu Euroopan union sisämarkkinoiden perusvapauksiin.

Muoviteollisuuden parissa vaikuttava yritys haluaa kumota Ranskassa säädetyn lain kertakäyttöastioiden rajoittamisesta Euroopan union lakeihin perustuen. Tällä hetkellä myynnissä olevat kertakäyttöastiat tulevat poistumaan Ranskan markkinoilta. Jatkossa maassa myytävien kertakäyttöisten astioiden tulee olla täysin kompostoitavia. Pack2Go Europen mukaan ei ole olemassa todisteita, jonka mukaan luonnossa hajoavat materiaalit tuhoaisivat vähemmän ympäristöä.