Uima-altaassa on virtsaa jopa 25 ämpärillistä!

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä virtsaa uima-altaisiin. Sen lisäksi, että kyseessä on ällöttävä tapa, on vedessä lilluvalla virtsalla myös epäsuotuisia vaikutuksia terveyteen. Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkijat ovat ottaneet uimahallien vesinäytteitä syyniin ja todenneet, että uima-altaissa on yllättävän paljon virtsaa.

Tutkijoiden mukaan 346 kuutioisessa uima-altaassa on virtsaa keskimäärin 22 litraa, eli 0,01 prosenttia. Olympialaisissa käytettävän uima-altaan pituus on 50 metriä ja leveys 25 metriä. Koska altaat ovat kaksi metriä syviä, on niissä vettä 2.500.00 litraa, eli 2.500 kuutiota. Toisin sanoen olympia-altaassa on virtsaa noin 250 litraa, mikä vastaa 25 ämpärillistä.

American Chemical Societyn mukaan uima-altaisiin virtsaamista tulisi estää esimerkiksi valistuskampanjoiden avulla, Metro uutisoi. Kloori nimittäin myös synnyttää kemiallisen reaktion tullessaan tekemisiin virtsan sisältämän urean kanssa. Urean ja kloorin kohdatessa syntyy triklooriamiinia, joka synnyttää uima-altaille ominaisen hajun. Hajun ohella triklooriamiini aiheuttaa silmien kutinaa ja punoitusta.